Alle har fortjent en god ferie – men det kan godt være dyrt at holde ferie. Især hvis man er en familie med flere børn. Her løber udgifterne til entréer nemlig hurtigt op og det begrænser helt naturligt antallet af udflugter i familieferien.

Der findes dog mange gratis ferieoplevelser rundt omkring i landet, som gør det muligt at opleve noget nyt, uden man behøver have alt for mange penge op af lommen.

Geocaching

Har man større børn er ferien oplagt til en omgang geocaching.

Geocaching er en slags skattejagt, hvor man ved hjælp af en app og en smartphone kan se, hvor i området der er gemt en såkaldt cache. En cache er som regel et lille hylster, der ligger en seddel indeni – herpå kan man læse, hvem der tidligere har fundet cachen og efterfølgende skrive sine egne navne på.

Der er caches i hele landet og hobbyen er meget populær.

I kan starte med at gå på geocaching i jeres lokalområde, som I kender. På den måde kan I få en fornemmelse af, hvordan I bærer jer ad, i kendte omgivelser.

Senere kan I tage på decideret geocaching-udflugt. Inspiration til destinationerne kan I finde i selve app’en.

Legeparker

Der findes masser af gratis legeparker i hele landet. Fælles for dem alle er, at der er masser af legeredskaber og aktiviter som er gratis at benytte. Nogle steder er der også dyr, man kan klappe eller fodre.

I Trekantområdet kan især Madsbyparken i Fredericia og Kolding Legepark anbefales. Du kan læse en anmeldelse af sidstnævnte her.

Gratis entrébiletter

Der er ofte mulighed for at skaffe gratis entrébilletter til forskellige forlystelsesparker eller zoologiske haver året rundt. Det forudsætter dog som regel et køb op til (enten af den pakke ostehaps, billetten sidder på) eller i forbindelse med brug af billetten (fordi de voksne stadig skal betale).

Som børnefamilie er der dog mange penge at spare på et besøg i for eksempel Legoland, hvis børnene kommer gratis ind. Faktisk op til 758 kroner for en familie med 2 børn.

I kan også være heldige at udvalgte parker kører midlertidige kampagner, hvor man kommer gratis ind ved aflevering af en tegning eller lignende. Følg gerne parkerne på de sociale medier eller i nyhedsbreve, hvor denne slags kampagner som regel bliver annonceret.

Fossiljagt

At lede efter fossiler – eller forsteninger som de også kaldes – er spændende og sjovt. Det eneste I skal bruge er en strand og skarpe øjne. Lån eventuelt en bog på bibilioteket og sæt jer lidt ind i, hvad I skal kigge efter for at spotte fossiler.

Der er især gode muligheder for at finde fossiler ved Danmarks Klinrområder. F.eks. Stevns Klint og Møns Klint på Sjælland og Trelde Næs eller Mors i Jylland.

Overnatning i shelter

Naturstyrelsen og kommunerne har i massevis af lokalområder landet over opsat sheltere, som gratis kan benyttes til overnatning.

Her har I derfor mulighed for at sove under åben himmel og samtidig få gratis overnatning på ferien. På den måde kan I få en gratis mini-cykelferie, hvor I overnatter et nyt sted hver dag. I forbindelse med de fleste sheltere er der ofte også bålplads, hvor I kan tilberede bålmad.

Nogle steder er der endda toiletter. Undersøg muligheder i jeres lokalområde på turistbureauet eller kommunens hjemmeside.