Et tysk ordsprog siger: Intet i livet er gratis, udover døden, og den koster livet. Selv om det er lidt morbidt, så er det også sandt.

I dag er vi vante til, at der findes mange gratis ting, især gratis tjenesteydelser. Vi har gratis sociale medier, gratis mailkonti, billeder, film, musik, gratis medlemskaber i alt muligt online etc. Men i virkeligheden er alle disse ting slet ikke gratis. Der er altid en pris at betale. Google, Facebook og flere er blevet verdens mest magtfulde globale mega koncerner ved at tilbyde os deres tjenester ”gratis”.

”Gratis” dækker her i virkeligheden over, at de bruger en valuta, som for os er usynlig: vores personlige data. Private persondata er blevet en af verdens mest værdifulde valuta, uden at politikere, lovgivere, eller os anede noget om det.

De seneste år har politikerne prøvet at indhente tabt terræn, fx med en ny persondata beskyttelseslov. Men det er for lidt, for sent. Det er som et maratonløb, hvor de stærkeste løbere har fået et forspring på halvdelen af distancen.

At bygge er aldrig gratis, men du kan spare masser af penge

Når du skal nybygge, ombygge, eller tilbygge, så koster det altid penge, sved, og nogle gange også blod og tårer. Sidstnævnte, er der ikke meget at gøre for, udover at være påpasselig og tage sikkerheden alvorlig.

Ved førstnævnte er det nemmere, hvis du ved hvordan og hvor. Når du vil spare penge på byggematerialer, er det godt at have en strategi.

Strategien begynder med at lede efter gratis ting. Her skal du tænke i følgende baner:

Hvorfor vil folk give noget væk, gratis?

Bortset fra de relativ få mennesker, der simpelthen vil gøre noget godt og forærer ting væk, så har de fleste en mere håndfast grund. Ofte er det også en kombination af flere grunde. Mht. byggematerialer er det tit følgende årsager, hvorfor folk vil forære dem væk:

  • Fejlkøb – der er nemt at købe forkerte byggematerialer, især hvis folk ikke er professionelle. De kan måske ikke returneres, fordi det er tilbudsvarer, ellers koster det simpelthen for meget at sende dem retur.
  • Overskudsmateriale – Jord, mursten, fliser etc. kan du ofte få gratis. Det er tunge godter, som er dyre at flytte. Det er billigst for ejeren at forære dem væk mod afhentning, hvis det skal gå stærkt, fordi pladsen skal bruges.
  • Brugte materialer – fx genbrugsgulvplanker kan være arbejdsom at bortskaffe. Ejeren kan spare en del udgifter ved at forære dem borte, og du kan få gode materialer gratis for en lille arbejdsindsats.
  • Skumle motiver – der er altid den mulighed, at nogen vil stikke dig en sorteper. Det kunne fx være forurenet havejord. Hvis der fx har været en lækkende olietank på grunden, og jorden skal derfor udskiftes, så er det billigst for grundejeren at forære jorden væk.

Det ville være på kant med loven, men det forekommer. Derfor skal du altid være forsigtig og udelukke denne mulighed.

Gratis byggematerialer kan du typisk finde på websider som guloggratis.dk eller den blå avis. Nogle gange også i lokale gratisaviser.

Der er altid grænser for, hvad du kan få gratis. Men der er ingen grænser for hvor mange penge du kan spare ved at købe byggematerialer der, hvor de er billigste.