Om der er tale om nybyg, et ombygnings- eller tilbygningsprojekt, er det altid dyrt. Udover sved og tårer kan omkostninger for byggematerialerne sagtens sprænge det mest omhyggeligt planlagde budget. Det sker selv, eller især, for store projekter.
Kan du huske et stort byggeprojekt indenfor de sidste 10-20 år, der har kunnet holde sit oprindelige budget? Nej, vel? Og værst synes det at gå ud over de offentlige projekter. Dem, dig og jeg betaler for med vores skattekroner.
Derfor er det vigtigt at være smart, når du indlader dig med selvbyg. Det er generelt en dårlig ide at finde de billigste håndværkere, der hvor du har brug for kvalificerede kræfter. Fordi billige håndværkere er som regel dem, der ikke har nok arbejde. Ikke fordi de er for billige, men fordi deres arbejde ikke lever op til de kvalitetskrav, der stilles.
Østeuropæiske håndværkere er som regel dygtige, og billigere end danske. Men det er en god ide at finde nogle, der allerede har et omdømme, du kan stole på.
Men når det kommer til materialer, så er der masser af penge at spare ved at købe der, hvor det er billigst.
Husk at se på normer og standarder
Når du sammenligner priser på byggematerialer, er det altid vigtigt, at du også sammenligner kvaliteten. De fleste byggeelementer skal opfylde internationale normer som DIN. Det gør det nemt at holde styr på kvaliteten.
Når du sammenligner priser, er det derfor vigtigt, at du også tjekker om de billigere materialer også har samme DIN nummer, eller anden normering eller klassificering.
Alle byggemarkeder kan hjælpe dig med det. Ellers finder du alle relevante oplysninger i Byggereglementet, som udgives af Statens Byggeforskningsinstitut. Mange bygge- og boligportaler som Bolius.dk har dem også.
Der kan være store prisforskelle
Materialeegenskaber for alle byggematerialer er reglementeret og normeret. Det er priserne dog ikke. Vi lever i en relativ fri markedskapitalisme og prissætning betragtes som sælgerens domæne. Derfor er det en rigtig god ide med en portal til prissammenligning. Disse portaler er en slags pricerunner for byggematerialer.
Og det er ikke småting. Der vil du se, at de dyreste forhandlere i nogle tilfælde tager op til det dobbelte for den samme vare, end de billigste gør.
Storkøb er altid billigst
Det er altid billigere at købe i større mængder. Også leveringen bliver relativ billigere med mængden. Husk også, at leveringsprisen kan være højere end materialeprisen.
Derfor kan det være surt, hvis du finder ud af, at du lige mangler en halv kubikmeter stabilgrus. At få den leveret vil koste dig måske mere, end hvis du havde købt 3 kubikmeter mere fra starten.
En rigtig smart måde at håndtere det på er at slå sig sammen med andre. Hvis ikke du har folk i vennekredsen, kan du måske prøve sociale medier. Der findes jo lokale grupper til alt mellem himmel og jord.
Hvis du finder andre, der vil være med til et samlekøb, så kan alle spare mange penge. Så bliver det også nemmere at få styr på overskud, fejlkøb, eller når der er købt for lidt af noget.